Filmmusikk

Filmmusikk er svært viktig for å skape den rette stemningen i kinosalen. Hvis en god film har dårlig musikk, ødelegger det mye av filmopplevelsen.

Filmusikk har vært viktig helt fra de første lydfilmene dukket opp. I starten var det veldig populært å legge inn sanger eller lage musikaler, for å utnytte lydfilmens kvaliteter til fulle. I dag er det ikke like vanlig å lage musikaler, men det er bortimot utenkelig å lage en film uten musikk.

Filmmusikk kan formidle både glede og sorg, den kan bygge opp spenningen, og den kan være med på å skremme vettet av publikum når det skjer noe skummelt. Det har blitt gjort flere eksperimenter der man viser filmavsnitt med feil musikk. Da viser det seg at musikken har større betydning enn man skulle tro. Skumle filmavsnitt blir ikke skumle med komisk musikk, og komiske filmavsnitt blir ikke morsomme med trist eller skummel musikk.

Ettersom musikk har så sterk påvirkning på følelsene, brukes den bevisst for å understreke alt som skjer i filmen. Når kombinasjonen av film og musikk er perfekt, blir resultatet ofte uforglemmelig. Da skapes riktige mesterverk som gir en fantastisk opplevelse. Mange av de beste filmmusikktemaene har nærmest blitt ikoniske, og brukes i mange sammenhenger.